Maria Mærsk, Navitas, Aarhus, foto: Henrik Maegaard

Vi tænker formentlig ikke over det i hverdagen, men ligesom med alt andet, vi forbruger, løber vores krop også tør for ressourcer.

Stress er en naturlig og ja, faktisk livsvigtig tilstand, hvor vores krop mobiliserer alle sine kræfter med det formål at bringe os i sikkerhed, når vores overlevelse er truet.

Men det er helt oplagt, at når vi introducerer kroniske stress tilstande i vores liv, og dermed har alarmberedskabet slået til i kroppen hele tiden, vil det gå ud over vores helbred på den korte og den lange bane.

Stress giver øget risiko for hjertekarsygdomme

Flere forskningsstudier konkluderer, at der er en klar sammenhæng imellem stress og udvikling af hjertekarsygdom.

Selvom der er store individuelle forskelle imellem, hvordan vi oplever stress i vores hverdag, øger vi uanset risikoen for at blive syge, hvis vores krop kører i overgear.

Mekanismen bag er blandt andet forhøjet blodtryk, ændring af hjerterytme under stress, og øget produktion og cirkulation af hormoner, som giver anledning til irritationstilstande i blodkarene.

Iøvrigt fandt man, at ”mere ansvar på arbejde”, stod ud, som en særlig stærk markør for at øge risikoen for udvikling af blodprop.

Måske er din kollega ikke ufølsom, måske er han bare stresset!

Stress nedsætter din evne til empati og gør dit liv kortere.

Alarmberedskabet i kroppen gør, at vores forbrug af ressourcer (produktionen af hormoner og neurotransmittere) stiger, også meget mere end det egentlig er nødvendigt for at løse opgaverne, vi har foran os.

Det fører til, at vores hjerne ikke har overskuddet til at læse og respondere på andre mennesker, ligesom at nogle studier tyder på, at de høje niveauer af stresshormoner forkorter enderne på vores gener, kaldet telomérer.

Telomérer har betydning for, hvor hurtigt vi ældes og ja, dør.

Løsningen er at være aktivt restituerende

Hvordan håndterer du at foretage gearskiftet fra aktivitet til restitution?

For mange føles det umuligt.

Prisen er vores helbred, men indtil da vores performance og vores relationer.

Det er vigtigt at forstå, at det er på et fysiologisk (biologisk) niveau, at der indtræder en mangel og en udmattelse, så det er ikke noget vi kan korrigere ved, at vi mentalt synes, at det er alletiders, at der er fart over feltet.

Derimod igennem fokus på dit åndedræt, vil der dannes et loop af information fra krop til hjerne, som inducerer ro, aktiverer det parasympatiske nervesystem, og depoterne får en chance for at gendannes.

Forskning har vist, at en større grad af alfa-bølger, som udsendes fra en hjerne, trænet i meditation, introducerer en balance i kroppens hormonelle system, så restitution kan indtræde.

Men udviklingen indtræder meget hurtigt og der er vist positive forandringer i hjernen med MR-scannere hos ny-begyndere på kun 8 ugers meditationstræning 10 minutter dagligt.

Du kan begynde ved at hente min app nu på app store (https://lnkd.in/d5hizUc) eller google play (https://lnkd.in/eF6xzsB). Den første lydfil er gratis tilgængelig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *