Maria Mærsk, Navitas, Aarhus

”Du kan tro, at du kan,

og du kan tro, at du ikke kan

– i begge tilfælde har du ret”

Henry Ford

Selvtillid er en efterspurgt kompetence, og hænger tæt sammen med motivation og drivet til at nå sine mål.

Eller det man også kalder for resiliens – evnen til at rejse sig efter nederlag og fortsætte vejen mod målet.

På verdensplan viser det sig, at kun omkring 14 % føler sig motiveret på arbejde, og ligeså mange har helt trukket deres engagement i deres arbejdsplads.

En stor mellemgruppe er halvhjertet tilstede på jobbet.

Hvis motivation og selvtillid solgtes på flasker, ville en ny milliardforretning formentlig være skabt.

Som forsker har jeg længe haft en indre undren over denne hype omkring selvtillid, da i min optik tvivlere står med en langt stærkere sag.

Lad os se på 3 slags selvtillid..

1. Selvtillids-makeup

Du har hørt, at den eneste vej til succes, er at tro på dig selv.

Vær nu dig selv.

Tro nu lidt på dig selv.

Eller er det kun mig, som har fået tudet ørerne fulde af det under min opvækst?

Men tro på hvad?

Vær nu hvad?

Sokrates sagde allerede for mange år siden ”det eneste jeg ved er, at jeg intet ved”.

Så i mødet med det ydre krav om at tro på sig selv, kan man nemt komme til at forveksle succes med andres anerkendelse.

Når andre klapper må jeg have gjort det godt, uanset hvad jeg har gjort.

Præstationen bliver udelukkende et middel til at nå succes-målet, som er andres anerkendelse.

Selvtillids-makeup er vanvittigt hårdt at bære, fordi du har mistet kontrollen over følelsen af eget værd, og din selvtillid og motivation afhænger af din seneste succes eller nederlag.

I det øjeblik ingen folk klapper, bliver fundamentet revet væk under fødderne på dig, og du har ikke noget til at hjælpe dig med at komme tilbage, fordi målet var præstationen i sig selv.

2. Du tror selv, at du har SANDHEDEN

Fra at svømme rundt i uvisheden af, hvad andres mening er om dig, står du i denne kategori fast forankret i troen på, at du er ”the shit”.

Det gør dig overordentlig farlig for dine omgivelser, fordi du ikke blot lever på en løgn, du er klar til at eksekvere din løgn med indædt beslutsomhed og målrettethed.

Endnu farligere bliver det, hvis du i din selv-illusion ser dig selv som det gode, som er oppe imod det onde. Mange flere mennesker i verdenshistorien er blevet pint og dræbt i det godes navn end i det ondes.

En historie fortæller, at selv Al Capone (alletiders største kriminelle forbryder mafia-boss), så sig selv som en gave til menneskeheden.

Jamen, hvordan kan JEG vide, at DU ikke har sandheden?

Fordi absolutte sandheder findes ikke.

Fra min forskningskarriere har jeg lært at være ydmyg og skeptisk selv over for videnskaben.

Ikke fordi den ikke gør sit bedste, men fordi data og viden altid er begrænset til det, vi kan måle og veje i dette øjeblik.

Det var sådan set også videnskaben, som på et tidpunkt vurderede, at jorden var flad, og at læger ikke behøvede at vaske hænder, fordi bakterier eksisterede ikke, da man ikke kunne se dem.

Og når snakken falder på absolutte sandheder, er ét af mine yndlingseksempler, at selv det vi betragter som fysiske naturlove efter al sandsynlighed, kun gælder på jorden og ikke andre steder i universet. Det vil sige, at det umiddelbart mest faste fundament vi har OGSÅ er relativt og bundet til en kontekst.

Men hvad så?

Skal vi så bare sidde og tvivle og rokke, ubeslutsomme i et hjørne?

Nej, der er en anden måde.

3. Integritet, eller at arbejde for et højere formål

Ligegyldigt, hvordan du vender og drejer det.

Hvis du kun arbejder for din egen succes, vil selvtillid og en naturlig, indre motivation ikke være noget, du vil opleve.

Du vil (bevidst eller ubevidst) leve i en blanding af frygt for nederlag og ustabil, ydre motivering i form af anerkendelse og status. Nogle gange vil du få det, men din sindsro vil være kortvarig, da kampen begynder næste dag igen.

Selv ”Komiteen for god selskabsledelse” overvejer i 2021 at komme med en anbefaling, at alle gode virksomheder bør have et formål ud over at tjene penge.

Lad mig forsøge at formidle, hvad fordelene ved at have et højere formål end egen succes er for selvtillid, motivation og fantastisk nok også bundlinje:

1. Dit perspektiv på din plads i den store sammenhæng er mere præcis. Det vil sige, at du træder forsigtigt, lyttende, og undersøgende, fordi du godt ved, at du ikke kender i morgen, og at du derfor er nødt til at være opmærksom og tænke fremad.

2. Du retfærdiggør ikke, at du selv eller virksomheden optræder meningsløst, uetisk eller usolidarisk for på kort sigt at vinde et ubetydeligt lille forspring, fordi det på langt sigt, vil koste jer dyrt, økonomisk og menneskeligt.

3. Du tager dig selv og virksomheden til et højere niveau ved at sigte mod det, som den ungarnske filosof Erwin Lazlo, kalder for ”planetarisk bevidsthed”, og som Steen Hildebrandt gengiver, som svaret på de enorme menneskeskabte udfordringer, vi står over for i øjeblikket.

I praksis betyder det, at du og I sigter højere end ussel mammon. Når I går frem gør I det for virksomheden og for menneskeheden.

Nogle gange betyder det at sige NEJ! til at handle med højest bydende, eller til en kunde, som ikke lever op til jeres etiske standarder. Eller at flytte produktionen til et land, hvor den forurener mere og behandler medarbejderne dårligere.

Det I vinder ved ovenstående er eksistensberettigelse, ægte selvtillid, motivation og evnen til at rejse jer efter modstand, fordi jeres mål er modstanden og forhindringerne det hele værd. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *